jueves, 5 de marzo de 2009

CONSTRUINT L’ALTERNATIVA

Ens trobem davant una crisi econòmica que ho arrossega tot: els emporis financers i les multinacionals del frau estan acabant amb el teixit industrial productiu i els llocs de treballs de milions de treballadors i treballadores. És la constatació del fracàs del capitalisme, un sistema basat en l’acumulació de capital –i de poder– en mans d’uns pocs i en la depredació dels recursos naturals i de les condicions de vida de la majoria de la població del planeta. L’unflament continu de la bambolla especulativa no era sostenible. I ara estem patint les conseqüències.

Davant d’aquesta situació, a l’esquerra alternativa tenim clares les prioritats. Anem a donar resposta al pensament únic, que abans propugnava la llibertat de mercats i l’estat mínim, i ara demana el rescat dels bancs amb diners públics, és a dir, de tots els ciutadans i ciutadanes. No. Nosaltres diguem no. A nosaltres ens preocupen les persones aturades, afectades pels cada vegada més nombrosos i draconians Expedients de Regulació d’Ocupació o acomiadades individualment, el milió de famílies que malviuen a l’estat espanyol sense cap ingrés regular, els joves que no troben eixida laboral ni possibilitat d’emancipació vital. Que no ens facen pagar la crisi.

En eixe sentit es va pronunciar la IX Assemblea Federal d’Izquierda Unida, i no hem perdut el temps des d’aleshores. Hem estat en manifestacions al costat dels sindicats i dels treballadors, exigint als governs un altre model de política econòmica i fiscal per garantir l’ocupació i les prestacions socials; hem preparat un Pla Econòmic Alternatiu amb propostes concretes i quantificades per fer front a la crisi; i estem organitzant més de mil actes a tot l’estat per a explicar-les. Perquè hi ha alternativa. I estem construint-la.

No comencem ara. Portem vint-i-tres anys des de la fundació d’Izquierda Unida i d’Esquerra Unida del País Valencià, i molts més lluitant contra la dictadura i els grans poders econòmics. Les persones que militem, simpatitzem i votem IU i EUPV conformem un espai polític que va a eixamplar-se, perquè la gent cerca respostes davant la fallida d’un model econòmic compartit pels dos partits majoritaris. Per a aconseguir-ho anem a potenciar els nostres col·lectius territorials i les nostres àrees d’elaboració programàtica, obertes a la participació de persones no afiliades. Per a generar il·lusió en la gent d’esquerres, estem marcant el nostre perfil i la nostra autonomia al mateix temps que obrim les portes i les finestres d’aquesta casa perquè vinguen moltes més persones a compartir amb nosaltres la reflexió i el treball d’enfortir l’esquerra alternativa. És, en definitiva, l’hora de la refundació.

Al País Valencià tenim la primera fita els propers 7 i 8 de març, quan celebrarem la X Assemblea d’EUPV. Un moment per fer balanç del passat recent i per marcar la línia estratègica dels pròxims anys. Hem passat dificultats i les hem pogut superar gràcies a la convicció del conjunt de l’organització en la necessitat del projecte polític que representa Esquerra Unida. Ara hem d’eixir cap a fora, superant els estrets marges de la representació institucional i de les estructures partidistes. És el moment de la mobilització social i de la dinamització organitzativa. Esquerra Unida ha de ser, sobretot, un moviment polític i social. Ni som ni volem ser un partit a l’ús, ni tampoc una opció completament definida i acabada, amb una estructura rígida. Ser moviment significa ser dinàmics, moure’s, vincular-se a aquella gent que treballa per construir altres realitats, i al mateix temps vincular eixa gent al nostre projecte, perquè siga també el seu. Construir l’alternativa significa pluralitat, perquè l’esquerra no pot ser mai monolítica sinó diversa, arreplegant totes les lluites per un altre món i per un altre país més just, més ecològic i més democràtic, per avançar cap al socialisme del segle XXI.

Aquestos són els compromisos de la candidatura que presente per a la coordinació general, amb la voluntat d’integrar tots els components actuals d’EUPV i sumar moltes més persones i organitzacions en els pròxims anys. Construir l’alternativa, eixe és el nostre repte.

Marga Sanz
Candidata a la coordinació d’EUPV en la X Assemblea